een proces door chaos naar focus: Van Hobby Naar Een Bedrijf

Hoe ben ik van hobby naar een bedrijf gegaan? Hoe wist ik nou echt waar ik mee bezig was? Waar wilde ik mee bezig zijn?
Dit zijn vragen die ik mezelf de afgelopen jaren, meerdere keren heb gesteld. En op zich is dat niet gek, want van de één op de andere dag voelde ik een enorme drang om serieus iets gaan doen met mijn kennis en vaardigheden.
Als je talenten in de creatieve sector liggen, kun je in principe al heel snel iets voor jezelf beginnen als freelancer. Ik wist echter al dat dat niet is wat ik wilde.
Maar, wat dan wel? En hoe pak je zoiets aan naast je gezin en carrière? Het antwoord was voor mij helaas niet zo simpel.

van hobby naar een bedrijf
IK HEB EEN HOBBY

Een Architecture School Dropout komt ontzettend moeilijk aan opdrachten.
Nee, ik zeg het verkeerd, het heeft niet alleen met de label “dropout” te maken. In de tijd die ik nog aan de TU studeerde, produceerde de TU zo’n 350 architecten per jaar. Daarvan ontwierp meer dan de helft al voor een zakcentje. Zie jezelf daar maar in te onderscheiden. Tuurlijk, ieder heeft zo zijn skills en stijl. En vaak zijn die net iets anders waardoor het naar jouw optiek beter lijkt. Weet je wel, the Grass seems greener en zo. Maar, ondanks het feit dat ik dat zo ervaarde, ontwierp ook ik. Ik hield me bezig met kleine woningen voor particulieren, daarnaast ontwierp ik ook uitnodigingen en flyers. Een portfolio opbouw en een businesscard achterlaten kwamen daar verder niet aan te pas. Het was dus een hobby. Ik verdiende het zakcentje en ging verder met mijn leven.

IK HEB MEERDERE INTERESSES

Véél later dan de meeste “tech savvy” mensen, ontdekte ik Pinterest. Ik kon iedere dag wel uren pinnen. Mijn profiel zat bomvol pins over architectuur, en uit al dat gepin bleek dat ik ook ontzettend geïnteresseerd was in het ontwerpen van visuele branding en andere digitale creaties. Maar ook het starten van een bedrijf bleek mijn aandacht te hebben.
Door objectief naar deze uiteenlopende interesses te kijken, voelde ik een drang naar meer. Moest ik mijn ontwerpwerkzaamheden hoofdzakelijk bij woningen en interieurs houden? Moest het een hobby blijven?
Hoe combineer je verschillende ontwerp disciplines en wat moet je nou doen om van hobby naar een bedrijf te gaan? Mijn Pinterest profiel begon vol te lopen met pins over het kiezen van een richting voor je ideeën, maar ook over het starten van een bedrijf. Ik schreef en herschreef een aantal keer mijn businessplan en in een enthousiaste en spontane opwelling, schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel en ik dacht: We gaan knallen!

IK HEB EEN NINE TO FIVE

Midden in diezelfde enthousiaste opwelling, moest ik hard op de rem trappen. Wat gebeurt er met mijn baan, waar ik ook energie van krijg? En nog belangrijker: Hoe betaal ik mijn maandelijkse vaste lasten nou? Tja, daar begon het al. Mijn enthousiasme krijg je niet snel weg, maar dit was wel een hele grote domper. Een bedrijf starten kost energie, tijd en geld. Met een man, twee kinderen en het huishouden, is het nagenoeg onmogelijk om je volledig op een onderneming te storten. Tenzij je al een miljoentje of twee hebt liggen natuurlijk.
Dat had ik niet, dus mijn plan van aanpak veranderde. Ik zou mijn onderneming náást mijn baan moeten starten. Nu ik de smaak te pakken had, was opgeven namelijk geen optie. Maar enthousiasme of niet, realisme telt zwaarder. Vooral als je een gezin hebt.

CHAOS

Wat er toen gebeurde, was dat ik besloot een bijna onmogelijk rooster aan te houden om toch te kunnen werken aan mijn passie project zonder in te leveren op quality time met mijn hubby, Carah en Denzo. Ik stond 7 dagen per week 4.15 op uit bed, spoelde de slaap uit mijn ogen, poetste mijn tanden en verslond tientallen koppen koffie. Mijn laptop werd opgestart en ik werkte mijn ideeën tot ongeveer half 6 uit, daarna was het weer mama en wifey modus.
Met zoveel verschillende interesses en talenten, was het erg moeilijk om de juiste richting te vinden voor mijn bedrijf. Maar vooral oververmoeidheid heeft geleid tot het volledig verliezen van focus. Ik had zoveel plannen en ingevingen, maar geen energie. Ik wilde zoveel in zo weinig mogelijk tijd, maar elke stap die ik nam, duurde twee keer zo lang. Ik begon in mijn passie te verzuipen. Hoe harder ik zocht naar dé oplossing voor de ontstane chaos, hoe dieper ik erin zonk.

Ik was dagelijks zo vroeg op, dat het rond etenstijd voor mij al nacht was. Met het gevolg dat ik erg chagrijnig was en niemand echt van mij genoot of bij mij wilde zijn. Ik had de keus gemaakt om mij volledig op mijn passie te storten, maar wilde vooral niet inleveren op mijn gezinsleven. Wat kreeg ik er in werkelijkheid voor terug? Was het dit allemaal wel waard? En toch gaf ik niet op.

NOG MEER CHAOS

Op het punt om in elkaar te storten kreeg ik een inspiratiemoment. Ik liet het schrijven van een businessplan los. Je kunt namelijk plannen wat je wilt, maar als de focus er niet is, dan worden je plannen gebouwd op een onstabiele fundering.
Toen kwam het tweede inspiratiemoment. Dionne, mevrouw planner en organisator, a.k.a. regeltante, zou gewoon beginnen met produceren, zonder een richting, plan of planning.  Ik bouwde een website, zonder exact te weten wat ik ermee wilde bereiken. Ik had geen portfolio, ik had geen producten, ik wist niet welke diensten ik wilde aanbieden. Alles zat in mijn hoofd, samen met uiteenlopende ideeën en nog meer plannen.
Chaos, chaos en nog meer chaos. Ik hoorde constant iets tikken, alsof ik zelf op ontploffen stond, ik negeerde het echter en ging gewoon door.

Vooral in de nachturen werkte ik aan “de perfect vormgegeven”, maar inhoudsloze website. Ik produceerde namelijk niet, nee ik was alleen maar aan het ontwerpen en aanpassen. Maar, hoe meer de site vorm begon te krijgen, hoe enthousiaster ik werd en hoe helderder ik voor ogen kreeg waar ik naar toe wilde met dit alles.
Ik kwam er namelijk achter dat het ontwerpen voor mij zo ontzettend belangrijk is dat ik dat altijd op de eerste plek zou zetten. Dit wordt uiteraard afgeraden, maar voor mij werkte het gek genoeg.

A chaotic process is still a process. Just like slow progress is still progress.
– Dionne Kathleen

FOCUS

Het besef dat ontwerpen voor mij op plek nummer 1 staat heeft uiteindelijk geleid naar de focus die ik miste om al mijn plannen uit te werken en een product neer te zetten dat niet zou instorten bij het minste geringste. Mijn avontuur begon als een chaotische wervelstorm en dit was na maandenlang tegen een burn-out aan hinken eindelijk gestabiliseerd. Wat is er precies gebeurd?, hoor ik je vragen.

Ik legde mij neer bij hetgeen waar ik goed in ben. Ontwerpen. Dat is wat er gebeurde.
Ik besefte mij dat ik alle aspecten van het opstarten van een bedrijf moest zien én behandelen als het ontwerpproces: Idee-PVE-concept-toetsen-organiseren-toetsen-uitwerken-eindproduct.

Ik haal plezier en energie uit het ontwerpen en besloot me daarbij te houden.

DE STAPPEN

In mijn “moment of clarity”, laste ik een pauze in om het ontwerpproces van voor af aan op te starten. Ik tekende het proces uit op een A3 vel en vulde elke stap met mijn wensen en plannen.

Stap 1. Idee

Om erachter te komen wat ik nou precies wilde, stelde ik mezelf de volgende vragen:
Waar ben ik goed in? Wie kan ik daarmee helpen? Hoe kan ik ze daarmee helpen? Wat kan ik daarvoor aanbieden of verkopen? Wat had ik daarvoor nodig?
Na het beantwoorden van die vragen had ik een conceptueel beeld van de richting(en) die ik op wilde en voor wie ik dit eigenlijk deed. Het was tijd om eisen te stellen aan het idee.

Stap 2. Programma van Eisen opstellen

In een PVE (Programma Van Eisen) neem je op wat je nodig hebt (van je ontwerper) om je doelstelling te behalen. In mijn geval was mijn doelstelling het (ontwerp van mijn) bedrijf. Hiermee bedoel ik vooral de organisatie ervan. Zoals jullie nu al weten, wilde ik geen van mijn interesses loslaten, dus er moest een combinatie van die interesses komen. Dat houdt in dat er plek moest zijn voor de verschillende ontwerp disciplines én mijn andere vaardigheden. Mijn enige eis was daarom ook: ontwerp/ontwikkel een bedrijf dat de verschillende (ontwerp) disciplines in harmonie met elkaar laat werken.

Stap 3. Concept

Met die eis in mijn achterhoofd zat ik niet meer in de vroege ochtend achter mijn laptop, maar laste ik ‘s avonds voor het eten knutselmomenten in met mijn kinderen. Zij werkten aan hun kunstprojecten en ik werkte aan mijn mindmap. Een mindmap is ervoor bedoeld om je ideeën, ingevingen, eisen en plannen samen te voegen tot één duidelijk overzicht. Je zult het niet in één keer goed krijgen, maar het mooie hiervan is, dat je het altijd kunt blijven aanpassen. Als je nooit van een mindmap hebt gehoord, kun er je hier meer over lezen. Na ongeveer een week was mijn mindmap klaar. Een A3 vel vol kleurtjes, ballonnen met tekst en andere plaatjes en tekeningen. Op basis van de mindmap ontwikkelde ik een organogram die alle ideeën en plannen samenvoegde tot één geheel. Dit was het concept van mijn bedrijf.

Stap 4. Toetsen

Het was tijd om het concept te toetsen aan mijn enige eis: Harmonie tussen de verschillende onderdelen. Ik liep het organogram na en toetste of deze voldeed aan die eis. Welke verschillende onderdelen zijn er? Hoe zijn ze met elkaar verbonden? Wat is de rode draad? Zo kwam ik er achter dat die verbindende factor (rode draad) tussen de verschillende disciplines, diensten en producten er simpelweg niet was. Ik had te maken met uiteenlopende diensten en daarom ook met verschillende Ideal client Profiles… Help!

DE RODE DRAAD

Het was erg frustrerend om zo aardig op dreef te zijn, maar niet dat hele belangrijke onderdeel tastbaar te kunnen maken. Ik had een verscheidenheid aan diensten en producten die ik wilde gaan aanbieden, maar ze stonden zo ver van elkaar dat het ontzettend moeilijk zou zijn dit te verkopen.

Uit een gevoel van onmacht begon ik (offline) over dit proces en frustratie te schrijven. Ik schreef over het moederschap in combinatie met mijn carrière, over het opstarten van het bedrijf maar ook over het tijd vrijmaken voor mijn passieproject. Daarbij ontwikkelde ik zelfs handige checklists en planningen om die ruimte te kunnen creëren. Het had helemaal niets te maken met ontwerpen, maar het hielp mij wel om alle gedachten uit mijn hoofd te zetten. Toen kwam het besef dat mijn braindump sessies (het schrijven) op blogs leken en dat ik hoogstwaarschijnlijk andere ambitieuze mama’s met mijn ervaringen en inzichten kon helpen.
EUREKA! Dát was de verbindende factor waar ik naar op zoek was. Ik was het zelf! Ik ben een multi-getalenteerde, ambitieuze en multi-gepassioneerde moeder. Al die interesses, kennis en vaardigheden die ik bezit zijn samengesmolten tot de persoon die ik vandaag de dag ben en dat is precies wat mijn bedrijf moest uitstralen. Zo ontstond het idee om naast mijn multidisciplinair ontwerpbureau een mama blog erop na te houden. Ik had kennis vergaard en die wilde ik delen. Ik ontwierp voor een ideal client en ik schreef voor een  ideal reader. Maar omdat ik het allemaal zelf doe, vormt het in the end wel één geheel.  Ik kan mij nou eenmaal niet neerleggen bij één ambitie. Ik kon verder gaan met de laatste stappen…

Stap 5. Organiseren en toetsen

Met behulp van deze nieuwe inzichten, was het tijd om het organogram weer naast mijn mindmap te leggen, beide aan te passen en te organiseren en de uitkomst van deze aanpassing weer te toetsen.

Stap 6. Uitwerken

Toen ik tevreden was met de uitkomst kon ik beginnen met het uitwerken van mijn ontwerp. In dit geval ging het niet, zoals gewoonlijk, om een woning, of drukwerk, maar om een bedrijf. Hoe zet je een ontwerp van een bedrijf nou neer? Het is geen bestektekening met plattegronden en maatvoering die je kunt raadplegen. Het is geen postkaart die je uit kunt opsturen.
Wat voor mij uiteindelijk het beste was, is het combineren van diverse onderdelen waar ik tijdens het proces al aan had gewerkt. Deze combinatie bestond uit:
Mijn Mindmap, en een definitief ontwerp van het organogram.

 

sitemap

Op basis van dat organogram heb ik, een mappenstructuur die dit nabootst, gemaakt in de cloudaccount van mijn bedrijf, daar kon ik al mijn documenten en producten in plaatsen. Ik heb de “flow” en “pagination” (gebaseerd op het organogram) van mijn website uitgetekend. En pas als laatst, heb ik mijn businessplan geschreven, om zo alle details omtrent de verschillende diensten en producten vast te leggen.

Stap 7. Eindproduct

Zo is uiteindelijk het eindproduct ontstaan. Dit was in feite een superbusinessplan die te allen tijde geraadpleegd kan worden.

VAN HOBBY NAAR EEN BEDRIJF

Waarom zeg ik nu dat ik van een hobby naar een bedrijf ben gegaan? Ik ben nog steeds hetzelfde aan het ontwerpen toch? Het zit hem in feite in het verschil tussen beide ondernemingen. Toen ik mijn ontwerpwerkzaamheden nog als hobby uitvoerde, verdiende ik geld en ging verder met mijn leven. Er was geen toekomstvisie er was geen organisatie. Bij een bedrijf komt er aardig wat bij kijken. Als je succesvol wilt zijn, moet je gefocust aan je toekomstvisie werken. En dat houdt in dat er een visie moet zijn en het meest belangrijke nog, een plan om je visie waar te maken.

Waar ik nu zo ontzettend trots op ben, is dat dit proces mij niet alleen heeft geholpen bij het vinden van een onderneming die bij mij past. Nee, ik heb ook mezelf er beter door leren kennen. Ik kan steeds beter vertellen wat ik doe en waar ik voor sta. Waar ik voorheen, zonder enige extra motivatie in opdracht prachtige woningen ontwierp, houd ik me nu vooral bezig met het helpen van mensen die mijn hulp nodig hebben. Ik ontwerp uiteraard nog steeds, maar niet alleen maar woningen. Mijn hobby is uitgegroeid van één discipline naar een productiebedrijf dat verschillende mensen aanspreekt.

Het was een moeizaam proces, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet veel aan zou veranderen als ik daar de mogelijkheid toe had. Ik heb sinds ik me kan heugen altijd de moeilijke weg gekozen omdat je daar vaak het meeste van leert.

Vandaag de dag kan ik zeggen dat ik van hobby naar een bedrijf ben gegaan. Ik help verschillende mensen op verschillende manieren, zonder in te leveren op mijn passie en zonder mezelf kwijt te zijn geraakt. Het was een lang en chaotisch proces. Maar met een gezonde dosis motivatie en focus is het uiteindelijk gelukt.

Hoe is dat bij jou gegaan? Laat het achter in  de comments!

– XOXO Di –

close

22 replies on “een proces door chaos naar focus: Van Hobby Naar Een Bedrijf

 • Shari

  Love it !!!! Loovveeee it !! As you know I’m in kinda the same situation!! Can’t wait for the next blog?? ❤️

  Reply
 • Jascha

  Leuk om jou verhaal te lezen. Ik ben wel benieuwd naar de huizen die je maakt, ik klik zo wel even rond :-). Voor mij valt bloggen onder het kopje ‘hobby’. Maar ik vind wel dat je jezelf erdoor ontwikkelt, zoals jij ook zegt over het bouwen van je website.

  Reply
  • Dionne Kathleen

   Hoi Jascha, dankje! Ik ben nog bezig met het uploaden van projecten. dat gebeurt op mijn “zustersite” studio13.dionnekathleen.com

   Zodra deze niet meer afgeschermd is, laat ik dateven weten.

 • Marieke - designful.nl

  Ik heb het sinds 1 januari ook alle 3. Nog bezig met alles op te zetten, maar eindelijk de stap durven wagen. Hobby, bedrijf en vaste baan er naast. Het is druk als je ook nog eens een gezin en huishouden moet runnen, maar het is het allemaal dubbel en dwars waard.

  Reply
 • Jill

  Ik begon mijn blog puur voor familie om ze op de hoogte te houden van mijn leven aan de andere kant van de wereld. Uiteindelijk kreeg ik naast familie ook andere bezoekers. En vanuit die bezoekers kreeg ik vragen. Die probeer ik tegenwoordig te beantwoorden. Het is nog steeds een hobby, maar ik verdien er wel wat mee. Niet zoals al die grote, bekende blogs, maar als extra zakcentje vind ik het prima.

  Reply
  • Dionne Kathleen

   Ik begon mijn blog, om van me af te schrijven en het is zeker wel de bedoeling dat ik ermee ga verdienen. Momenteel heb ik echter andere prioriteiten voor het bedrijf zelf.

 • Heleen Schrijvershof ?

  Interessant! Voor mij is het een klein bedrijf. Ondanks dat ik één dag in de week bij de overheid werk. Mijn gehele aandacht qua werk gaat hiernaar uit en ik heb ook echt het gevoel dat de basis goed is. Dat ik alleen maar verder hoef uit te bouwen vanuit wat ik nu aan het doen ben. En dus een klein bedrijf. Want dat is de uitvoering en de visie samen. Ook al heb ik nog een aantal grote doelen te verwezelijken.

  Reply
 • Lynn

  Ik ben bezig met van mijn hobby een bedrijfje te maken maar inderdaad niet simpel.
  Ik hoop ooit te kunnen zeggen dat ik echt een bedrijf uit de grond heb gestampt!

  Reply
 • Adine @ LekkerLevenMetminder.nl

  Mooi om te lezen! Ik heb ‘gewoon’ een bedrijf. Wel maak ik nu de overschakeling naar werk dat ik inhoudelijk inmiddels leuker ben gaan vinden; het ontwikkelen van een blog. Dat voelt bijna alsof het in dezelfde stappen gaat overigens; van side hustle naar bedrijf 😉 Tegelijkertijd durf ik het ook prima een bedrijf te noemen. Want als ik het niet doe, wie doet het dan? 😉

  Reply
 • Els

  Zo fijn om dit te lezen… ik ben ook zo bezig, met andere dingen dan… je enthousiasme spat er vanaf. Dat is heel fijn om dan te lezen

  Reply
 • Khadija

  Ik ben zo blij dit te hebben gelezen omdat ik nu ook in de chaos mindmap fase met alles ben en ik dacht ik maak het allemaal veels te moeilijk voor mezelf. Als het jou heeft gelukt zal het mij ook lukken want mijn bedrijf is ook voor de bossmoms. Alleen alles koppelen is even moeilijk maar wel behaalbaar. BEWEZEN!

  Reply
  • Di

   Hij Khadija,

   Fijn te lezen dat je er wat aan hebt gehad. Het belangrijkste in the end, is de passie niet verliezen en weten waar je naartoe wilt. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *