drie redenen waarom je nooit voorbereid bent op: De Derde Zwangerschap

Je komt erachter dat je derde zwangerschap gestart is en denkt, oh ik ben al ervaren. Dit gaat helemaal goed komen. Helaas is dit niet voor iedereen even waar. Ik ga je vandaag vertellen waarom je eigenlijk nooit voorbereid bent. Niet op de eerste, tweede, derde of welk andere zwangerschap dan ook.

de derde zwangerschap

Ik ben er één die verwachtte dat nu weer alles van een leien dakje zou gaan, zoals bij de eerste twee. Waar ik geen moment aan heb gedacht is, dat ik tussen Carah en Denzo bewust vier jaar heb gewacht.
Omdat Carah dan al naar de basisschool zou gaan, ze zou zelfstandiger zijn, ik zou de tweede evenveel aandacht kunnen geven als Carah, en zo kan ik nog meerdere redenen bedenken. Het is dan ook niet vreemd dat ik een hele fijne zwangerschap heb gehad, toen ik zwanger was van Denzo.
Nu  ben ik (ongepland, maar zeer welkom) zwanger van de derde en ze komt in minder dan twee jaar na Denzo.

Carah is zes en zit midden in een kleuter puberfase. Hierdoor heeft zij 250% aandacht nodig. Denzo is een mama’s kindje en inmiddels een jaar en 8 maanden. Hij heeft ALTIJD 1001% aandacht nodig. Toch dacht ik dat het wel goed zou komen, want ik ben ervaren én ik ben een planner. Ik kan me overal op voorbereiden en de tijd gewoon uitzitten…

Nou, het leien dakje waar ik het zojuist over heb gehad, ben ik ondertussen maar vergeten. Het is inmiddels al 39 weken dat ik zwanger ben, en wat een wervelwind aan emoties, ervaringen en leermomenten is dit tot nu toe geweest.

Maar, wat maakt dat de derde zwangerschap zoveel anders is dan de eerste twee? En waarom voel ik nu toch, ondanks mijn ervaring en skills als mama, planner en organisator, dat ik niet zo goed voorbereid ben? Ik ben tot de conclusie gekomen dat er op zijn minst drie redenen te benoemen zijn waarom je nooit voorbereid bent op een derde zwangerschap.

REDEN 1: JE BENT AL MOEDER

Dit is zowel een voordeel, als nadeel. Je hebt al ervaring als mama, maar je hebt ook al kinderen die aandacht nodig hebben. Kinderen, in welk fase, leeftijd of grootte dan ook, zijn daarnaast super onvoorspelbaar. Carah bijvoorbeeld, ervaart de ene dag de wereld vanuit een roze bril en de andere dag is het een tsunami op komst. Denzo daarentegen is de enige constante in mijn dag. Van 5.15 tot 20.00 hangt hij aan, op, of om mij heen. Wat ik hiermee wil zeggen is; je hebt gewoon minder tijd om met de zwangerschap bezig te zijn en dat zorgt (mede door nesteldrang) voor de nodige onrust en soms zelfs stress. Dat brengt mij direct op reden nummer 2.

REDEN 2: JE HEBT NOOIT ALLES IN DE HAND

Voor degenen die mij al langer kennen of volgen, weten dat ik vaker met stress (situaties) te maken heb. Gelukkig is het niet zo ver gekomen dat ik een burn-out heb ervaren, maar ik heb er vaak genoeg tegen aan gehinkt. Wat is de grootste veroorzaker van mijn stress dan? Simpel; Het feit dat ik DENK alles te kunnen plannen en vervolgens VERWACHT dat het ook zo zal lopen. Ik heb moeite met misgelopen plannen en ik kan erg moeilijk loslaten. Een perfectionist? Wellicht. Maar als mama zijnde een ontzettend slechte eigenschap. Zoals ik al zei, kinderen zijn onvoorspelbaar. Ze moeten op de vreemdste momenten ineens poepen, ze worden ziek wanneer je juist hele andere plannen hebt en je zult altijd zien dat ze de babykamer slopen wanneer je net de laatste finishing touches hebt geplaatst. Nee, niet waar, maar het is geen grap wat ik nu schets. Als je eenmaal moeder bent, heb je niets meer in de hand, dus ook niet hoe je de derde zwangerschap beleeft. De complete focus op je zwangerschap en alles eromheen is er simpelweg niet meer.

REDEN 3: GEEN ZWANGERSCHAP IS HETZELFDE

Toen ik in een héél ver verleden zwanger was van Carah, was ik 31 en heb ik tot 36 weken Zumba gegeven. Vier uur per week nog wel! Met Denzo  was ik 35, zat ik middenin een Low-Carb lifestyle en was op gewicht, fit en happy. Nu, bij de derde zwangerschap ben ik 37 en begon ik deze trip al met overgewicht. Ondanks de hulp van mijn diëtiste, is het niet veel beter geworden. Ik heb van nature een drive waar je u tegen zegt, maar little Miss Sunshine, laat daar simpelweg geen ruimte meer voor over.

Ik was vanaf dag 1 moe, niet te genieten en gewoon ziek. De ene dag eet ik goed de andere dag niet en de dag erna snoep ik alleen. Ik loop moeilijk, heb 24 uur maagzuur en voel me al in al beroerd. Waar ik geen moment last had van kwaaltjes bij de eerste twee. Ben ik met deze derde alleen maar ziek.

Ik ben ongetwijfeld niet de enige mama die dit meemaakt en er zullen vast mama’s zijn die het veel zwaarder hebben. Maar wat ik wil zeggen is, ik was hier geen moment op voorbereid. Want als mama van bijna drie ben ik een ervaringsdeskundige, toch?  Maar, dit heb ik dus nog nooit meegemaakt. Geen zwangerschap is hetzelfde…

TÓCH EEN SUCCESVOLLE DERDE ZWANGERSCHAP

Het is al heel wat dat ik, madam niet loslaten, miss planner, stressmama of wat je me ook wilt noemen, dit ga zeggen. Maar, wil je ondanks de bovengenoemde redenen een succesvolle derde zwangerschap hebben, dan kun je het beste alles eromheen loslaten.
Je hebt het niet in de hand, je aandacht is sowieso verdeeld en je moet er rekening mee houden dat deze zwangerschap niet de eerste of de tweede is. Je lichaam is ouder en je levensstijl is drukker. Geef daar gewoon aan toe en laat het allemaal over je heen komen.

Ik zeg daarentegen absoluut niet dat je niet voorbereid moet zijn, natuurlijk moet je alles klaar hebben liggen voor de komst van je baby.

Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over:

Waar je wilt bevallen (thuis/ziekenhuis/ kraamhotel) en nog belangrijker, waar je de oudere kinderen laat,

Of je voor de bevalling al alles hebt voorbereid (kraambed en toebehoren/vluchttas, oppas e.d.),

Wat je gaat hergebruiken (bijv. babykamer/kinderwagen enz.) en wat nieuw gekocht moet worden (bijv. kleding, flessen enz.),

Babynamen (die bij de rest van je gezin passen).

Er zijn natuurlijk nog meer dingen waar je nu al over na kunt denken, maar als deze getackled zijn, dan kun je eigenlijk wel met je voetjes omhoog lekker Netflixen. Ik weet dat ik dat ga doen.

Maar, voordat ik verder ga met Outlander, nog het volgende:
Ook bij de derde zwangerschap is een geboorteplan misschien handig. Daarin kun je alles (en meer) opnemen dat hierboven benoemd is. Het is geen garantie dat je Verloskundige/Gynaecoloog of partner hier rekening mee kan houden, maar je wensen zijn er wel in opgenomen, je hebt ze bespreekbaar gemaakt en je kunt je concentreren op de bevalling.
Misschien kan ik je helpen met een beetje rust, download hier gratis een geboorteplan of klik op onderstaande afbeelding.

gboorteplan download

– XOXO Di –

close

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *