Mama heeft een pauze nodig. Niet omdat ze niet van haar gezin houdt, of omdat zij zo graag alleen is. Nee, mama heeft een pauze nodig omdat ze teveel hooi op haar vork heeft genomen. En nu niet weet hoe ze de boel bij elkaar houdt, voordat het in elkaar stort. Zei iedere ambitieuze en multigetalenteerde moeder ooit.

mama heeft een pauze nodig

MAMAAAAA!!

Papa zit in zijn luie stoel. De stoel die mama ooit voor vaderdag had gekocht, want alle papa’s verdienen dat, werd gezegd. Een luie stoel waar papa’s op kunnen bijkomen.
Maar, daar gaat het nu even niet over.
Nee, het gaat over mama. Want, terwijl papa  in zijn luie stoel, met een koud biertje in de hand, tv zit te kijken,  is mama aan het koken en strijken én houdt ze een oogje op de kinderen.
Het gezin is dit al zo gewend, dat als er iets nodig is, er alleen maar: “Mamaaaa!!” wordt geroepen.
Niemand kijkt om naar papa. Papa drinkt rustig van zijn biertje.

MANNEN VS. VROUWEN

Herkenbaar? Ik zie je al voor me, met je handen in het haar, een gefrustreerde blik op je gezicht. Dit scenario zit te dicht bij huis hè? Ik ga je enigzins geruststellen. Dit schijnt normaal te zijn.  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft een studie gedaan naar de rollenverdeling van man en vrouw binnen een Nederlands gezin. Volgens die studie besteedt een man (met een eigen huis, een relatie en kinderen in Nederland) gemiddeld 130 minuten per dag aan huishoudelijke taken én aan het contact met zijn kinderen. Bij vrouwen is dat het dubbele of meer.. Wait! What?
Ja, het dubbele (of meer)…
Want tja, vrouwen zijn de lijm die alle aspecten van het leven bij elkaar houdt. Dus nee, die scenario is helaas helemaal niet zo vreemd.

Vrouwen zijn de lijm die alle aspecten van het leven bij elkaar houdt.

ALTIJD KEUS

Ook in mijn gezin is de geschetste situatie niet veel anders. Ik ben al vijf jaar een ouder. Het moment dat ik wist dat ik zwanger was, was ik door de band met mijn baby al moeder. Voor vaders is dit vaak anders. Over het algemeen onstaat er pas een band als de baby daadwerkelijk geboren is. Maar goed, je kiest er hoe dan ook voor om ouder te worden en je verwacht dat zowel bij vrouwen als mannen die rol de prioriteit verdient. Dat ik naast moeder zijn, diverse andere rollen heb, is een eigen keuze. Want, een keus heb je altijd. Alleen mogen prioriteiten (zoals kinderen), ongeacht je keuze, niet vergeten worden.

EIGEN SCHULD DIKKE BULT

Mijn dochter is inmiddels vijf, en ik ben sinds een paar maanden ook moeder van een babyboy. De komst van de tweede was een verassing, want na mijn dochter had ik besloten niet nog meer kinderen te willen omdat ik de zelf opgelegde rolverdeling met één al zwaar genoeg vond.
Fast forward naar nu en ik kan mij geen leven voorstellen zonder beide kids. Maar, ik had ook gehoopt dat de situatie in het gezin met de komst van de tweede zou veranderen. Eigen schuld, dikke bult, want met hopen kom je nergens. Als je iets veranderd wilt zien, dan moet je daar actie op ondernemen.

OERTIJD MENTALITEIT

Wij vrouwen zijn ambitieuzer en mondiger geworden, we willen meer uit het leven halen dan “alleen maar” moeder zijn. Hoe kan het dan zijn dat die oertijd mentaliteit niet is veranderd?

Met een carrière, een ontwerpbureau en mijn dagelijkse huismoeder taken, werk ik meer dan de 60 uur die mijn man wekelijks buitenshuis voor een baas slijt. Hoe kan het dan zo zijn dat de verdeling binnen ons gezin toch slecht geregeld is? Zijn we bij mij thuis stiekem nog van de oude garde? Man zet eten op tafel, vrouw zorgt ervoor dat het gezinsleven gesmeerd loopt?

mama heeft een pauze nodig oertijd

CONTROLE

Nee, toch niet. Maar, eigenlijk kan ik alleen maar voor mezelf praten als ik het volgende zeg. Controle speelt ook een rol. Ik weet van mijzelf dat ik liever zelf alle touwtjes in handen heb. Ook weet ik daarnaast dat de meeste (ambitieuze) vrouwen dit ook hebben. Het is ontzettend moeilijk om iets los te laten waarvan je zeker weet dat je het zelf beter/sneller/efficiënter kan en doet. Maar, helaas kan dit ook leiden tot stress. En vandaar mijn verhaal vandaag. Mama heeft teveel hooi op haar vork genomen en mama heeft een pauze nodig.

MAMA HEEFT EEN PAUZE NODIG

Een tijdje geleden heb ik aan een groep ambitieuze mama’s op Facebook gevraagd, hoe zij omgaan met stress. Daaruit zijn een aantal goede tips gekomen. De belangrijkste was toch echt: Neem rust en denk aan jezelf.
Laten we eerlijk wezen, de ongebalanceerde verdeling in huis, hebben wij vaak zelf in de hand. Dus kunnen wij het ook zelf veranderen. Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar, als je jezelf toch al richting een burnout aan het werken bent, lees even de volgende tips. Je weet nooit wanneer je er wat aan hebt.

mama heeft een pauze nodig tips

We hebben het niet graag over stress en wat voor effect het op je leven kan hebben. Maar als je het gevoel hebt dat het je allemaal teveel wordt, moet je ook echt aan de bel trekken. Vaak is het trots dat ons tegenhoudt, maar niemand (vooral jij niet) heeft iets aan je trots als je met een burnout thuis belandt. Zorg goed voor jezelf mama’s, ook dat hoort bij het multi-ambitieus zijn.

Herken je jezelf in dit verhaal? Hoe heb jij het aangepakt? Laat het weten in de commentaren! Maar beter nog, pak je rust!

– XOXO Di –

close

18 replies on “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *