Ieder jaar deed ik mee met de hype rondom goede voornemens, maar nu staat 2018 letterlijk om de hoek en als ik terugkijk naar 2017, was dat helemaal geen slecht jaar. Heb ik me aan de voornemens van vorig jaar gehouden? Nee, was het een ramp? Nee. Dus weg met die voornemens en hallo 2018!

hallo 2018

2017: DE VERGETEN VOORNEMENS

Dankbaarheids Briefjes

Aan het einde van 2016 had ik een pot gekocht waarin ik dagelijks een briefje zou stoppen. Op dat briefje moest ik schrijven waar ik op die dag dankbaar voor was. Met datum en al! 1 januari 2017 ging mijn eerste briefje er met alle goede bedoelingen  in. 2 januari lukte ook nog wel. Tegen mijn verjaardag, was ik heel de pot met de briefjes vergeten. Een mooi voornemen, maar met mijn hectische leven helaas niet haalbaar, tenzij ik er een reminder voor moest zetten in mijn telefoon. Maar het moest natuurlijk wel leuk blijven.

Meer Me Time

Dit is wel de voornemen waar ik het meeste spijt van heb. Ik zou in 2017 meer tijd voor mezelf maken. Twee kinderen, een partner, een fulltime baan, een eigen ontwerpstudio, het opzetten en onderhouden van een blog. Tja, die tijd was ook hard nodig. Waarom het niet gelukt is? Misschien heb ik niet hard genoeg geprobeerd, of misschien voel ik dat ik nog veel aankan. Wat ook de reden is, als ik nog aan voornemens zou doen, dan zou deze weer op mijn lijstje staan.

Geen Huishoudstress

De deur uitgaan zonder de bedden op te maken? Een kopje op het aanrecht laten staan voor het slapengaan? Een beetje stof op het meubilair? Mijn handen gaan er direct van jeuken en mijn linkeroog begint te trillen. Niet gezond, daarom had ik mij in 2017 voorgenomen om het los te laten. Nee, het is niet gelukt. Mijn handen jeuken nog steeds en mijn oog gaat automatisch trillen als ik weer eens iets spot dat niet door mijn keuring komt. Helaas denk ik niet dat dit ooit nog verandert, dus een goed voornemen om het los te laten zou ik ook nooit meer uitspreken. Ik heb wel een systeem voor mezelf als MOAT bedacht, daar ga ik binnenkort hier over schrijven.

Gezond Leven

Deze staat ieder jaar tussen mijn goede voornemens en ieder jaar gaat het een stuk beter. Is het volledig gelukt? Niet echt, maar we blijven het proberen. Gezond leven is voor een ieder anders en in mijn geval betekent het niet eens dagelijks naar de sportschool of overdreven veel op de calorieën letten. Gezond leven is voor mij, dat punt bereiken waar ik naar mezelf in de spiegel kan kijken en zeggen: damn girl! En natuurlijk de trap oplopen zonder gekreun en gesteun.

TERUGBLIK

Over 1 dag zeggen we dus gedag tegen 2017 en heten 2018 welkom. En als ik terugkijk op het afgelopen jaar is er maar één woord die bij mij opkomt. Groei.
Ondanks het feit dat al mijn goede voornemens vegeten waren, was mijn 2017 een geslaagd jaar. Ik heb mezelf namelijk meer rust gegund door prioriteten te stellen. Ik heb mezelf geleerd te mono-tasken, in plaats van multi-tasken en ik heb eindelijk een richting gekozen die het beste bij mij past.
Naast de groei op professioneel gebied, ben ik voor de tweede keer moeder geworden en dat heeft me tot een heel ander persoon gemaakt. Een betere persoon. Er is nog genoeg waar ik trots op ben in 2017, maar vandaag gaat het om 2018.

2018: GEWOON GAAN

Aan het begin van het afgelopen jaar had ik “grootse plannen”. Allemaal mislukt of vergeten, maar mijn jaar was desondanks succesvol. Het laten varen van de voornemens is absoluut geen tekort aan welwillendheid of discipline geweest. Mijn leven laat simpelweg geen extra “moeten” toe. Of dat moeten goed is voor mezelf of mijn leven, maakt niet uit want het is en blijft moeten en dat werkt voor mij en mijn gezin niet.

Ik Wil

Een jongedame waar ik bewondering voor heb, heeft onlangs tegen mij gezegd: zeg niet meer moeten, gebruik daarvoor in de plaats willen, dat is zoveel krachtiger. Als ik in 2018 nog aan voornemens zou doen, dan zou dit de enige zijn. Het woord moeten loslaten. Moeten brengt onnodige stress met zich mee, als iets niet lukt loop je constant rond met het gevoel gefaald te hebben. Je zet onnodig druk op je leven, en het leven is nou eenmaal te kort om het gestressd door te brengen.

Geen Goede Voornemens

Dus, in 2018 leef ik. Geen zelf opgelegde stress situaties meer, geen moet, moet, moet meer. Gewoon gaan en kijken waar het jaar mij brengt. Ik zeg absoluut niet dat je je doelen moet vergeten. Maar, wees gewoon niet zo streng voor jezelf. Maak er gewoon een supermooi jaar van en wees dankbaar voor alle wins, klein en groot.

Geloof me, aan het eind van 2018 kijk je terug op het jaar en je zult blij zijn met wat bereikt is. Zonder voornemens kun je namelijk niet falen.

Namens mij en mijn gezin; een gezond en gelukkig 2018!

 

– XOXO Di –

close

8 replies on “

 • Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl

  Mooi geschreven! En inderdaad, hoe je dingen zegt heeft heel veel impact op je gevoel. Ik ben me steeds bewuster van ‘moeten’ en doe mijn best dat niet te zeggen of mezelf gewoon te corrigeren als ik het zeg. Als je bedenkt hoeveel we op een dag tegen onszelf zeggen en hoe gek we onszelf daarmee kunnen maken… Dan zijn dit soort kleine ‘trucjes’ echt wel fijn!

  Goede voornemens doe ik niet echt aan, wel ga ik in 2018 echt de uitdaging met mezelf aan. Mijn comfortzone uitstappen en werken aan groei op alle fronten. Ik ben er in 2017 al mee begonnen, dus pak gewoon in dezelfde flow door 🙂

  Reply
 • Lisanne

  Wat een fijne blog! Ik ben het helemaal met eens en herken veel (huishoudstress). Ik doe niet meer aan goede voornemens. Maar wil wel proberen gezonder te leven en wat kilo’s kwijt te raken.

  Reply
 • Vera

  Zelf heb ik geen goede voornemens, ofja ik wil wel gaan afvallen natuurlijk. Maar ik weet niet of ik dat goed ga volhouden.

  Reply
 • Heleen Schrijvershof

  Heel herkenbaar! Ik heb me dit jaar ook voorgenomen om niet te veel voor te nemen. Het grappige is dat ik juist nu het idee heb dat ik meer focus en helderheid heb dan ooit en daarom geen voornemens meer heb.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *